26 Haziran 2019 Çarşamba

ERP’DE VERİ TOPLAMADA ONLINE DÖNEM - KEYPAD VARSA SORUN YOK

           DOKUZ Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Buca Tınaztepe Kampüsü Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde (DEPARK) ERP ve Yazılım Çözümleri ile Yazılım Geliştirme faaliyetleri sürdüren Endüstriyel Bilişim Teknoloji Danışmanlık Sanayi Ticaret AŞ (ENFOTEK) tatlı bir heyecan yaşıyor. ENFOTEK yerli ve özgün yazılımlar ile geliştirdiği ve Hazır Giyim sektörüne kolaylıklar sağlayacak veri toplamaya yönelik cihaz olan KeyPad'in pilot uygulamasını yapacak. ENFOTEK ve Destek Otomasyon'un ortak çalışması olan KeyPad ilk olarak Denizli'deki Veritas Tekstil firmasına kurulacak. Ön test kurulum olarak 2 makineyle başlayan süreç 10 makinenin tamamlanması ile sonlanacak. Kurulumun ardından bir bilişim firması ile bayilik anlaşması yapacak ENFOTEK, eğitim konusunu da neticelendirecek.

4 YILLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

            Windows IOT (Internet of Things) ortamında geliştirilmiş 4 yıllık bir çalışmanın ürünü olan KeyPad hakkında bilgi veren ENFOTEK Genel Müdürü Tuğrul Tamtürk, "Projemiz, Veritas Tekstil'in makineye bağlı ama herhangi bir sisteme veri taşıyamayan terminalleri, EDS'ye entegre olmak istemesiyle başladı" dedi. KeyPad'in tekstil alanında kullanımı kolay ve sorunların çözümünde faydalı olacağını belirten Tamtürk, "Veri toplama özelliğine sahip olan KeyPad tartı bağlantısı olan, hem kablolu hem kablosusuz olarak şirketin network'üne bağlanılabilen endüstriyel bir cihaz. Normal bir bilgisayara göre daha uzun ömürlü" şeklinde konuştu. KeyPad'in çalışma prensibini de anlatan Tamtürk, "Kumaş Kalite Kontrol makinelerinde ışıklı panel üzerinden kumaş geçerek kontrol yapılıyor. Bu şekilde ışıklı panel üzerinde kalite kontrol ustası kumaşı kontrol edebiliyor. KeyPad akan kumaşın metrajını otomatik olarak okuyor. Kumaşta bir hata görüldüğünde makine durdurulabiliyor ve hata dokunmatik ekrandan seçilerek kayda alınabiliyor. Kontrolden geçen kumaş topa sarılırken tartı sistemi de KeyPad sistemine bağlanıyor. Ve bir kumaş topuna tanımlı, kumaş özelliklerinin bulunduğu bir barkod çıkartıyor. Bu etiket ise kumaşın üzerine yapıştırılıyor" diye ifade etti. 

DOKUNMATİK EKRANDAN KULLANIM KOLAYLIĞI

          KeyPad'in üzerideki kontrol tuşlarının da makinenin tek panelden kullanımını sağladığını belirten Tuğrul Tamtürk şöyle devam etti: "Makineyi kullanan kişinin RFİD okuyucu bölümünden kartını okutmasıyla kullanıcı profilinin belirlenmesi de sağlanıyor. Ayrıca 10 inçlik dokunmatik ekran kullanımı kolaylaştırıyor. Böylelikle kumaşın kalite verilerini aldığı gibi stok hareketini de gerçekleştirebiliyorsunuz. İrsaliyeleri otomatik olarak oluşturuyorsunuz. Bütün bu çalışmalar ENFOTEK yazılımları olan EDS ve MDS ile gerçek zamanlı veri paylaşımı sağlıyor."