29 Nisan 2019 Pazartesi

OVAYURT: İÇTİĞİMİZ ÇAYI DAHİ EDS'DEN TAKİP EDECEĞİZ

Denizli'de faaliyet gösteren Veritas Tekstil'in Pazarlama Müdürü Çağrı Ovayurt Enfotek'in sorularını yanıtladı. ''EDS’yi tercih etmemizdeki en önemli faktör ENFOTEK ekibinin bakış açısı'' diyen Ovayurt'un açıklamaları şöyle:

ERP yatırımına karar vermek zorlu bir süreçtir. Siz ERP yatırımı yapmaya nasıl karar verdiniz ve bu süreçte herhangi bir zorlukla karşılaştınız mı?

İşletmemiz orta büyüklükte bir işletme. İşler küçük iken fabrikanın birçok yerine ya da kişilere rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Ancak fabrika ve üretim büyüyüp çeşitlendikçe artık kontrolü elden kaçırıyorsunuz. Kontrolsüzlükten kaynaklanan sorunlar nedeniyle de kayıplar tutar olarak çok ciddi rakamlara ulaşıyor. ERP kullanımına karar verdikten sonra daha da önemlisi hangi ERP yazılımıyla devam edeceğiniz. Çünkü bir kere bir programla başladıktan sonra artık tüm işletme o program üzerine kuruluyor ve tekrar bir değişiklik yapmak gerçekten çok daha ciddi problemlere neden olabiliyor. Kullanacağınız ERP yatırımı sektörümüze uygun, ihtiyaçlarımızı tam anlamıyla karşılayabilir ve gelecekte oluşabilecek her türlü ihtiyacımıza da cevap verebilecek servis ve yazılım altyapısına sahip olmalıydı. Bu faktörleri düşünerek tüm seçenekleri değerlendirerek her yönüyle en uygun olduğunu düşündüğümüz EDS ile başlamaya karar verdik .

EDS ile tanışmanız nasıl oldu? EDS ERP’nin hangi özellikleri sizin beklentilerinizle bire bir örtüştü ve evet demenizi sağladı?

Birçok ERP yazılım firmasıyla görüşüyorduk . Ancak sundukları çözümler ve verdikleri mesajlar bizi gelecek için de tatmin edecek düzeyde değildi. Tanıdığımız firmalardan birinin EDS kullandığını duyduk ve Enfotek’i de diğer ERP firmaları gibi dinlemek istedik. EDS’yi tercih etmemizdeki en önemli faktör Enfotek ekibinin bakış açısıydı. Bence programdan ziyade çalışacağınız kişilerin bakış açısı ve geçmişteki tecrübe ve yaptıkları daha önemli. Enfotek’in bakış açısını ve geçmişte ortaya koyduklarını gördükten sonra geleceğimizi EDS üzerinden yürütmeye karar verdik.

Sektörünüzde izlenen proseslerin, zor süreçler olduğunu biliyoruz. EDS ERP Projesinde standart ya da size özel ne gibi uygulamalar yapıldı?

EDS genel anlamda ihtiyaçlarımızı ciddi ölçüde karşılıyordu. Ancak biz her noktayı EDS ile kontrol etmek istiyorduk. Dolayısıyla olan alt yapının üzerine özel projeler de birlikte geliştirdik. Bu uygulamadan hem biz hem Enfotek hem de diğer EDS kullanan şirketler ciddi faydalar sağladı diye düşünüyorum.

ERP Projelerinde yaşanan sorunlardan biri de kullanıcı direnci. Siz böyle bir direnç ile karşılaştınız mı? Motivasyonu yüksek tutmak için neler yaptınız?

Biz de gerçekten bu direnci ciddi şekilde hissettik. En üst düzeyden en alt düzeye kadar tüm çalışanlar EDS’nin kendilerinde çok fazla ekstra iş yükü getirdiğinden yakınıyorlardı. Tabi ki bu süreç EDS’nin ilk uygulanmaya başlandığı zamanlardı. Sonrasında EDS’nin getirdiği kazanımları gördükçe ön yargılar azalmaya başladı. Direnç sıfırlandı diyemem ancak EDS tüm işletmeyi içine almaya başladıkça kazanımlar da daha reel olarak görülüyor. Dolayısıyla EDS’deki tüm süreçler bitmeden bu direncin biteceği kanısında değilim. Bence önemli olan çalışanların talimatla EDS’yi benimsemesi değil, EDS’nin kendisi, işi ve çalıştığı işletmedeki faydalarını gördükçe EDS’yi isteyerek sahiplenmesidir. Küçük bir örnek: Eskiden koli etiketlerimizin bilgisayarda hazırlanması saatler alabiliyordu. Başlangıç zamanlarında bunun EDS’de zaman içerisinde tek tuşla yapılacağını söylediğimizde çalışanlarımız bunu hayal oalrak görüyordu. Sürecin bitiminde koli etiketlerinin tek tuşla basılması sonucunu gördüklerinde insanlar inanamadı. Kanımca çalışanların EDS’ye bağlılığını ve kabullenmesini arttırmak için EDS’nin getirdiği küçük mucizeleri insanlarla tanıştırmak gerekiyor.

ENFOTEK’ten aldığınız danışmanlık hizmetleri ve proje ekipleri hakkında neler söylemek istersiniz?

ENFOTEK ile yürüttüğümüz ortak projelerde uyumlu bir çalışma gerçekleştirebiliyoruz. Enfotek ekibinin olaya ilgisi istediğimiz düzeyde diyebilirim. Tabi bazı yeni eklenen uygulamalarda ara ara zaman konusunda çok nadir de olsa sapmalar olabiliyor. Sonuçta sıfırdan yeni uygulamalar üzerine çalışıldığından bunlardaki sapmalar da aslında olağan. Belirttiğim gibi önemli olan ekibin çalışmalara olan ilgisi ve duyarlılığı.

EDS ERP projesi ile birlikte şirketinizde neler değişti? Ne gibi faydalar sağladı?

EDS gibi ERP programların ana faydası yöneticilerin artık her türlü bilgiye herhangi bir birimden bilgi beklemeden anında ulaşabiliyor olması ve bunları analiz edebilecek bir altyapıya sahip olmasıdır. Bu nedenle de bence EDS’nin en önemli kısmı yöneticilerin tüm verilerle ilgili görsel analiz yapabilecekleri kokpit modülüdür.

İlerleyen günlerde EDS ERP sayesinde yapmayı planladıklarınızdan biraz bahsedebilir misiniz?

İlerleyen dönemde fabrikamızın her bölümünün ve dış birimlerimizin EDS üzerinden ilerlemesi olacaktır. EDS ile bizim hedefimiz, deyim yerindeyse çayların dahi EDS üzerinden söylenebildiği bir noktaya gelmektir.

Sizce büyümek ve markalaşmak isteyen bir firmaya ERP’nin nasıl bir katkısı olur? Kurumsallaşmaya katkısı nedir?

Kurumsallaşmak isteyen firmaların muhakkak bir ERP yazılımına ihtiyacı var. Bu konuda da önerim tüm ihtiyaçları çok esnek bir şekilde karşılayan EDS’nin tercih edilmesi olacaktır.

Peki henüz yeni ERP arayışına başlamış olan bir firmaya ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Yeni firmalara tavsiyem en az beş ERP programını yakından incelesinler. Ancak inceleme aşamasında ERP programlarının pratikteki başarılarını algılamak çok zor. Bu nedenle de inceledikleri programı muhakkak kullanan işletmelerle de görüşmeleri. İşletmeleri için en uygun ERP seçiminde en doğru bilgiyi yine programları kullanan işletmeler verecektir.