2 Eylül 2019 Pazartesi

FB TEKSTİL DE EDS’Yİ ÖNERİYOR

İzmir’de üretimini sürdüren ve bölgenin önde gelen firmalarının başında olan FB Tekstil'in Kurucusu ve Genel Müdürü Fesih Demirer, Enfotek’in sorularını yanıtladı. Demirer,  ‘’EDS ile birlikte tüm birimlerin birbirlerini denetleyebilmesi ve birbirinden haberdar olması sağlanıyor.  Bu da verimliliği artırırken, üretim aşamasına büyük kolaylık getiriyor. Ve teknik sorun yaşadığımız zaman Enfotek’ten hemen destek alabiliyoruz.’’

Fesih Bey kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba ben Fesih Demirer. Eşim ile birlikte 1995 yılında FB Tekstil’i kurdum. Küçük bir atölye olarak başlayan yolculuğumuz bugün İzmir’in önde gelen firmalarından biri olarak sürmekte.

1995 yılından bu yana tecrübelerinize dayanarak sektörel gelişim hakkında neler söylersiniz?

İşe başladığımız dönemde bugünkü şartların hiçbiri yoktu. Standardizasyon olarak Türkiye yavaş yavaş bu sektöre alışıyordu. Ülke olarak Hazır Giyimi yaşayarak öğrendik. Başladığımız dönemde yapılardaki iş verimliliği yüksek fiyatlarla mal yapıyorduk. Yüzde 50 verimlilik ile çalıştığımızdan aslında birçok kayıp yaşanıyordu. Dolayısıyla belli aralıklarda yaşanan krizlerde sektörde ciddi daralmalar oluyordu. Bunun nedeni de verimsizlikti. Sonrasında EDS gibi programların sektöre dahil olmasıyla teknoloji ve bilişim ile birlikte gelişmeler yaşandı ve bu ilerlemeyi sağladı, verimliliği artırdı. 5 yıl öncesine göre maliyetler artarken, ekonomik anlamdaki kaybı verimliliği yükselterek kapattık diyebilirim. Son yılın özeti üretici firmalarının verimliliğini artırma becerisini geliştirmesi.

Peki Hazır Giyim sektörünün keyifli ve zor yanları nelerdir?

Bu işin en keyifli yanı istihdam sağlayıp üretim yapmak. İnsanlık 3 şey üzerine kurulu; giyinme, barınma ve yeme-içme. Bu 3 şeyden birini yapmak bizlere keyif veriyor. Ancak günümüzde tüketici toplum kültürü geliştiği için bir takım zorluklar da beraberinde geliyor; zamana karşı yarış, kısa terminli üretim vs… İşte bu gibi zorluklar da EDS gibi programlarla aşıyoruz. EDS bize; programlı olmak, denetlenebilir üretim süreci ve fiyat politikası gibi konularda çok yardımcı oluyor.

Evet EDS demişken, FB Tekstil 2008 yılından beri EDS’yi kullanıyor. Neden EDS’yi tercih ettiniz?

Öncelikle EDS’nin kurucularının İzmirli olması birincil tercih nedenim olmuştu. EDS’nin kurucuları bu sektörü bilen, ortak dili konuştuğumuz tecrübeli arkadaşlarımızdı. Firmamız Enfotek ile birlikte büyüdü diyebilirim. EDS’nin birçok rakibi vardı. Zamanında denemeler yapanlar oldu ancak EDS’nin kalıcı olmasının en önemli nedeni; işi iyi bilen kişilerce oluşturulmuş olması.

EDS’nin iş süreçlerinize katkıları nelerdir?

Korkunç bir rekabetin içinde olduğumuz için üretici firmaların hata payını en düşük seviyede tutması gerekiyor. İşte bu noktada planlamada ve denetlemede EDS’den çok yardım alıyoruz. Program, iş süreçlerinin takibi sağlarken, üretim sürecinin her kademesine göz atmanıza ve birbirinizle kontak kurmanıza yardımcı oluyor.  Tüm bunlar verimliliğe büyük katkı yapıyor.

Enfotek firmasının danışmanlık hizmetleri hakkında neler söylersiniz?

Ben firma olarak Enfotek’i seviyorum. Çünkü işi bilen insanlara doğrudan ulaşım sağlayabiliyoruz. Bir sorunumuz olduğunda kısa sürede bize geri dönüş yapıyorlar. Ve sorunu çözüyorlar. Ayrıca kurucuları ile de görüş alışverişi yapabiliyoruz.

FB Tekstil uzun yıllardır ERP yatırımı yapıyor. ERP yatırımı yapmak isteyen firmaların yöneticilerine, doğru bir ERP kurulumu için ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Rekabetçi olmak, kalıcı olmak isteyen her firma bir ERP’ye ihtiyaç duyar. Artık bu işi geleneksel yöntemle sürdürebilmek mümkün değil. Firmalara tavsiyem ise; küçük ölçekli dahi olsa bir ERP programı ile iş süreçlerini denetlemeleri. ERP olmadan bir şirketin hayatta kalması çok zor olur. 1980-90’ların mantığı ile iş süreçlerini devam ettirmek çok zor. Teknoloji ile dönüşen dünyada Hazır Giyim sektörü de çok değişti. Çağa ayak uydurmak için de süreçleri kolaylaştırmak ve sürdürülebilirliğe önem vermek gerekli. Firmalara üretimin güvenliği ve kalitesi, sosyal sorumluluk projelerine verdiği önem gibi yeni sorumluluklar yükleniyor. Bu kaosun içinden ancak güçlü ve hızlı bir ERP ile çıkabilirsiniz. Bilgisayar çağında EDS gibi programlar ile ilerlemek çok daha kolay.