6 Eylül 2019 Cuma

EDS TEKSTİL SEKTÖRÜNDEKİ EN İYİ PROGRAM

İzmir’in en büyük tekstil firmalarından olan FB Tekstil’in Pazarlama ve Tasarımdan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak 3 yıldır görevini yürüten Tuncay Çay, Enfotek’in sorularını yanıtladı. Sektöre dair açıklamalarda bulunan Tuncay Çay, ‘’EDS başından beri tekstil sektörü üzerine çalışan bir yazılım. Bu yüzden şuan piyasadaki en iyi program’’ dedi.

Merhaba Tuncay Bey sizden FB Tekstil hakkında bilgi alabilir miyiz?

FB Tekstil 1995 yılında kuruldu. Çeyrek asırdır tekstil sektöründe hizmet veriyor. Almanya, Amerika, İngiltere gibi ülkeler için üretim yapan ve sadece ihracat yapan bir şirket. Şirketimizin kendisine ait 3 fabrikası bulunmakta. Bu fabrikalar İzmir, Manisa ve Van’da yer alıyor. Onun dışında da fason diye tabi r ettiğimiz firmalar ile de üretim ve tedarik anlamında çalışmaktayız. Tasarım ekiplerimiz ile kendi ürünlerimizi tasarlıyoruz. Model ekibimiz de gayet aktif ve güçlü bir ekip. Bunlar sektörün olmazsa olmazları.

Kaç yıldır EDS’yi kullanıyorsunuz?

FB Tekstil çok uzun yıllardır EDS’yi kullanıyor. Süreç EDS 2 ile başlamış ve2017 yılında EDS 6’ya geçilmesi ile sürmüş. Şuan ise son sürüm olan EDS 7’yi kullanıyoruz.

Peki EDS’nin işletmeye olan katkıları nelerdir?

EDS ile birlikte biz rakamları görmeye başladık. Rapor ile çalışmayı öğrendik. Bu konuda açıkçası EDS en büyük aracımız oldu. Hem üretim takipleri olsun, hem sayıları takip etmek, hem de verimliliği artırabilmek için gerekli olan tüm doneleri EDS’den karşılayabildik. Sipariş öncesinde ise, numunelerin, koleksiyonların EDS üzerinden verilebilmesi gibi araçları da kullandık. Ve bunlar da bize farklı veriler sundu. Örneğin, bir tasarımcının kaç tane modeli siparişe döndü gibi verileri de EDS’den alabiliyor haldeyiz. Doğal olarak bu da bize; çalışan ve firma performansına etki eden, verimlilik hesaplamada size yardımcı olan bir programın var olduğunu söylüyor.

Sizin iyi bir EDS kullanıcısı olduğunuzu biliyoruz. Programda sizin en sevdiğiniz özellikler nelerdir?

Benim programda en sevdiğim özellikler pivot kısımlar. Raporlama ile iç içe olduğum için pivot yaparak siparişteki istediğim detaylara rahatlıkla ulaşabiliyorum.  Özellikle Excel’i iyi bilen her kişi pivot kısımlardan çok yoğun yararlanabilir.

Şimdi de Enfotek’ten bahsedelim. Enfotek’in danışmanlık hizmetleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Enfotek firmasının en başından beri danışmanlık konusunda bir sorun yaşamadık. Tabi şirkette ERP kültürünün oturması zaman aldı ancak dilediğimiz her zaman da bizlere yardımcı olmaya çalıştılar. Genel olarak bizim tarafımızdan her şey olumlu. İletişimizin iyi olduğunu düşünüyorum.

Peki kurulum sürecindeki firmalara ERP ile ilgili ne önerirsiniz? Sistemin kolay ve verimli bir şekilde kurulumu için ne önerirsiniz?

Teknik detaylardan önce bence ana husus; firmaların ERP kültürünün altyapısını oluşturmasıdır. Firmada çalışanlara EDS’nin işlerini kolaylaştıracak bir program olduğunu öğretebilirseniz, uygulama da o derece kolay olur. Yani fikir oturmadan uygulama zor olabilir.

İşletmelere EDS’yi neden önerirsiniz? Ve de yüksek rekabet ortamında programın sağladığı avantajları bizlere anlatabilir misiniz?

Program İşletmelerde özellikle üst yönetim kısmında, şirket sahiplerine oldukça başarılı bir veri akışı sunuyor. Çünkü rakamsal başarıları, verileri alabildiğimiz için tüm çalışanların, birimlerin değerlendirmesini bize sunuyor. EDS tekstil sektöründe çok başarılı. Bu yıl itibari ile şirketlerin üzerinden ciddi bir fiyat baskısı var. Bu da işlerinizi kaliteden ödün vermeden daha az maliyetle yapmanız demek. Doğal olarak bu konuda verimliliği artırmamız gerekiyor. Fiyat düşürebilmemiz için ne kadar verimli çalışıyorsak, o kadar fiyat konusunda avantaj sağlayabiliyoruz. Gerek işletme giderleri, gerek sipariş maliyetlerini düşürüyoruz. Bu verimliliğe ulaşabilmek için de içeride olup bütün tüm detaylara sahip olup onları denetleyebiliyor olmamız gerekli. İşte EDS tam bu konuda istediğiniz tüm araçları size sunuyor.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Genel hatlarıyla konuları konuştuk diye düşünüyorum. Belirtmem gereken şey; EDS tekstil sektörü üzerine başlamış bir yazılım olduğu için, şuanda benim gördüğüm en verimli yazılımdır diyebilirim.