20 Eylül 2019 Cuma

BİZİM İÇİN EDS ŞART

GNT Tekstil’in Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda şirket ortağı olan Çiğdem Kurucuk, Enfotek’in sorularını yanıtladı. 21 yıldır tekstil sektöründe olan tecrübeli Hazır Giyimci, “İthalat ve ihracatı kendi şirketimizden yapmak hedefindeyiz. Çıkış buraya, giriş buraya olacak şekilde. Bunun için de EDS gibi bir program şart’’ dedi. Çiğdem Kurucuk’un açıklamaları şöyle:

Merhaba Çiğdem Hanım. Sizden GNT Tekstil hakkında bilgi alabilir miyiz?

21 yıl önce kurulan GNT Tekstil, ağırlıklı olarak İngiltere, İtalya ve Fransa’ya olmak üzere komple ihracat yapan bir firma. Örme kumaş, T-Shirt, Sweatshirt ve Erkek Polo T-Shirt ürünlerinden yıllık yaklaşık 1 milyon adetlik bir ihracatımız var.  2 bina 13 bin metrekare kapalı alanda yaklaşık olarak 300 kişi çalışmakta.

Hazır giyim sektörünün geleceği ile ilgili neler söylersiniz?

Aslında bundan sonrası için değişim olacak dersek daha doğru olur. Kendi açımızdan eskiye oranla kalite konusunda gelişme sağladık. 40 kişilik şirketken, Almanya ile çalışıyorduk. O zamanki bakış açımızla şimdiki kaliteye bakış açımız açımızda büyük farklılık var. Müşteri portföyü de aynı oranda gelişti. Tekstil olarak bundan sonrası daha çevreye duyarlı, sürdürülebilir bir konfeksiyon istiyor İnsanlar aldıkları giysiler ile sabah evden çıkıp spora gitsin, iş yerine gitsin, akşam sosyal bir ortama partiye gitsin istiyor. Herkesin buna ayak uydurması lazım.

 Hazır giyim sektörünün keyifli ve zor yanları neler?

Ortaya çıkardığımız ürünleri görmek çok güzel. Özellikle biz GNT olarak kaliteli ve görseli çok güzel ürünler ortaya çıkartıyoruz. Herkese göre kendi ürünleri güzeldir ama bizimkinin yeri ayrı... Ekip olarak çok bütünlükçü ve birbirini seven bir kadroya sahibiz. Türkiye ekonomisine katkı vermek de güzel. Bunlar güzel yanı diyebilirim. Zor yanı ise zaman. Biraz daha zamanımız olsa keşke. Tasarımla mağazaya giriş arasındaki süre çok kısıtlı. En büyük sorun zaman. Onun dışında değişen ekonomik koşullar, Avrupa’nın ekonomik sorunları, model başına adet sayısının düşmesi, model sayısının artması, yani satış stratejileri de zorlaşıyor.

EDS’yi kaç yıldır kullanıyorsunuz? Neden tercih etmiştiniz, şuan kullanım nasıl gidiyor?

EDS’yi 5 yıldır kullanıyoruz. Yıllar önce de EDS kullanmıştık. Ancak müşteri portföyü değişmiş ve EDS’den den kopmuştuk. Ama şimdi geçmişe dönüp baktığımda EDS’ye daha önce başlamalıydık diyebilirim. Diğer firmalara da onu tavsiye ederim; daha önce başlamak daha iyi olurdu. Biz zor müşterilerle çalıştığımızdan, EDS’yi yüzde 100 etkin kullanamıyoruz. Ancak yavaş yavaş eksiklerimizi gideriyoruz… EDS’yi tercih etmemize gelecek olursak; tekstilden gelen insanlar bu sistemi kurdular. Doğrusu biz başka herhangi bir ERP programını da araştırmadık. Zaten Tuğrul Tamtürk (ENFOTEK Genel Müdürü) benim sınıf arkadaşım ve tekstil mühendisi olduğu için, sektörü bilip orada tecrübelenip sorunları gördüğü için, herkes için mantıklı ve yararlı bir sistemi ortaya koydu.

Okul döneminden bahsetmişken, Tekstil Mühendisliği Fakültesi öğrencilerine ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Tabi biz öğrenci iken Tekstil Mühendisliği Bölümü daha ilgi çekiciydi. Ama şimdi öyle değil. Ancak tekstil hiçbir zaman bitmeyecek bir sektör. Türkiye’nin önemi de tekstil için hiçbir zaman azalmaz. Çünkü Avrupa’ya çok yakınız, zaman olarak onlara katkı sağlıyoruz. O yüzden tekstil sektörü her zaman hareketli olacak. Ayrıca bu mesleğin bir güzel yanı da örneğin, bilgisayar mühendisleri birçok farklı alanda çalışırken, hazır giyim sektöründe bu durumun olmaması. Bence okulda okuduğun her şeyi iş hayatında uygulamak çok keyifli bir şey. Ayrıca yarattığın ürünler olarak keyifli ve hareketli bir sektör.

Tekrar Enfotek’e dönecek olursak, Enfotek’in danışmanlık hizmetleri hakkında neler söylersiniz?

Enfotek’in her zaman desteklerini yanımızda hissettik. Sorduğumuz sorular ve yenilikler için her zaman bizi anlayıp çözüm sundular. Ayrıca bizim daha fazla da yapmak istediklerimiz var. EDS’ye dönüşümüzde de bu etkili oldu. Kendi aramızda konuşurken, henüz içimizde oturtmadık ama, biz evde otururken bile EDS verilerine mobilden ulaşabilmek istiyoruz. Hazır Giyim insanlar için zaten pahalı bir sektör. Ancak sistemin içinde insanlara bağlılığı azaltan bir sistemin varlığı çok önemli. Hız kazandırmak adına mobil bir sistem, aşamaları ve maaliyeti gösteren bir mobil uygulama çok yararlı olacaktır diye düşünüyorum.

Az önce insanın sosyal alanına vurgu yapmıştınız ve değişen koşullardan bahsetmiştiniz. Peki GNT Tekstil olarak kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik adına neler yapıyorsunuz?

Biz bu konuları çok önemsiyoruz.  Çünkü sektör de oraya gidiyor. Bizim ISO 9001 VE ISO 27001 sertifikalarımız var. Her işimizi dünyaya, doğaya, çevreye, dünyaya, teknolojiye uyarak, yani değişimlere uyum sağlayarak yürütmek istiyoruz. ERP disiplin gerektiren bir sistemdir. Birçok firmada EDS’ye de direnç olabilir. Ancak bizim firmamızda böyle bir sorun yaşanmıyor. Tasarımdan üretime her aşamada doğaya saygılı ve sürdürülebilir bir üretim şeklini benimsemiş bir firmayız. Hem de tüm çalışanları ile. Devletin yasal olarak koymadığı kanunlara bile uyuyoruz. Gerekirse kendimiz kurallar belirliyoruz ve dikkat ediyoruz. Müşterilerimize başvuruyoruz ve bizi denetleyin diyoruz. Sertifikalarımızı alıyoruz. Kumaşlarımıza dikkat ediyoruz.  

Öte yandan bizim bir de kendi markamız var. Sadece yurtdışında satılıyor. Ürünlerimiz müşteri isteklerine göre yapılıyor ama markamızda özellikle, daha çok sosyal yaşama uyum, sürdürülebilir, organik ürünlerin olmasına dikkat ediyoruz. Bu hususları kontrol altında tutabildiğimiz için kendi markamızda daha hızlı yol alabiliyoruz.  Yani biz istesek bile kendimizi denetlettiremiyoruz. O yüzden önlemlerimizi kendimiz aldık. İş güvenliği uzmanımızı şirkete kazandırdık.  ISO 9001, ISO 18001, ISO 27001 sertifikalarımız var. Şimdi de hedefimiz YYS’yi (Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası) almak. Bütün çalışmamız onun üzerine. İthalat ve ihracatı kendi şirketimizden yapmak hedefindeyiz. Çıkış buraya, giriş buraya olacak şekilde.  Zaten bizim GNT olarak sadece konfeksiyonumuz yok. Triko, yıkama ve nakış bölümlerimiz de mevcut. Kumaş girip, burada işlenip, kolileyip yurtdışına çıkmasını hedefliyoruz. Bunun için de EDS gibi bir sistem bizim için şart.