24 Eylül 2019 Salı

KDV İADESİ ARTIK SORUN OLMAYACAK

Enfotek sorunları çözmek için faaliyetlerini sürdürüyor. Enfotek, yıllardır gündemi meşgul eden ve Mali Müşavirlerin ciddi mesai yapmasına neden olan KDV iadesi ile ilgili düğmeye bastı. İhracatçı firmaların devletten alacağı rakam olan KDV iadesi, artık sorun olmaktan çıkıyor. Yüzde yüz yerli ve milli yazılım firması olan Enfotek’in mühendisleri, Enfotek KDV İade Modülü’nü geliştirdi. Buna göre program, KDV iadelerindeki insan hatasını rafa kaldırarak bilgisayar teknolojisi ile tutarları hesaplıyor.

TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK

Enfotek Muhasebe Takım Lideri Tuncay Demirel, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Enfotek KDV İade Modülü’nün Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten Demirel, “KDV iadesindeki kaos, Enfotek’in geliştirdiği modül ile son bulacak. Program Mali Müşavirlere zaman kazandırırken, hata payını da en aza indirecek’’ dedi.  ‘’Modül, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sistemine yüklenmeye hazır birebir formatta Excel raporu sunmaktadır’’ diyen Demirel, şöyle devam etti; “Raporda yüklenilen KDV sahası, ihracat için kullanılan satın alma faturasındaki malzemenin KDV’sini hesaplayarak göstermektedir. Ayrıca hangi faturanın ne kadar KDV’si kullanıldı, ne kadar KDV’si kaldı takip etmektedir. Bu da GİB sisteminden gelen mükerrer fatura ya da fazla kullanım uyarılarını ortadan kaldırmaktadır.’’

EKSTRA YÜK KALMAYACAK

Modülün işleyişi hakkında da bilgi veren Tuncay Demirel ‘’ Program, ihracı yapılan bir ürünün, ürün ağacını kullanarak ihtiyaç kayıtlarını oluşturmakta, ihtiyaç kayıtlarına göre yapılan satın almaları siparişe bağlamakta, hem siparişe ait ihracat faturasını hem de satın alma faturasını muhasebe modülüne aktararak, hangi ihracat kalemi için hangi satın alma fatura kaleminden ne kadar KDV kullanıldığını birebir olması gerektiği gibi hesaplamaktadır. Tüm fatura bilgileri sistemde mevcut olduğu için, Yüklenilen KDV Listesi’ni yüzde yüz olarak doğru oluşturmaktadır. Ve böylece kullanıcıya ekstra bir iş bırakmamaktadır’’ şeklinde konuştu.

 

Öte yandan KDV iadesi ile ilgili Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Ramadan Efecik’in de görüşlerini aldık.

KDV iade raporları tekstil sektöründe şu an nasıl hazırlanıyor?

KDV İade raporlarından en önemlisi bizim devletten olan alacağımızı belirleyen Yüklenilen KDV Listesi’dir. Bu raporu sistematik olarak bilgisayar sistemi üzerinden yapan bir program şu ana kadar görmedim. İkinci bir raporumuz ise; İndirilecek KDV Listesi. Hemen hemen bütün muhasebe programları ve ERP’ler bu raporu yapabiliyorlar. Çünkü bu rapor çok temel bir rapor. O ay giren bütün faturaların KDV’lerini, fatura bilgilerini, mal cinslerinin listelendiği bir rapordur. Bunu yüzde 99 oranında doğru bir şekilde bütün programlar verebiliyor. Ancak ilk olarak bahsettiğim raporu yapabilen bir sistem yok. Çok meşakkatli bir iş. Tek tek ürün reçeteleri üzerinden önce bir maliyetlendirmeyi gerektiriyor, bundan sonra ise maliyetin tabanını oluşturan faturaların tek tek belirlenip ilişkilendirilerek rapor haline getirilmesi gerekiyor.

Orta ölçekli bir konfeksiyon firması için ne kadarlık KDV iadesi rakamından söz edebiliriz?

İşçiliğin yaklaşık yüzde 15-20 olduğunu varsayarsak, geri kalan yüzde 75-80 maliyet olsa, 100 bin dolar maliyeti olan bir işte bunun yüzde 8’i gibi bir rakam. Yani TL’ye çevirirsek 600 bin TL  için 48 bin TL gibi bir rakam ortaya çıkar. Tabi bu hesaplama yüzde 8 ile yapılan harcamalar için geçerli. Yüzde 18’lik yüklenimler için rakam daha da yükselir.

Bu alacağın doğru hesaplanması gerekiyor değil mi?

Doğru hesaplanmalı evet. Ama en az o kadar önemli olan bir konu da hızlı hesaplanmalı. Çünkü firmaların nakit akışını ilgilendiren bir konu o yüzden hayati öneme sahip.

Yani firmanın ticari faaliyetleri için bir nakit akışı avantajından veya dezavantajdan bahsediyoruz. Bu kadar zor bir işte hata yapma durumunda ne gibi riskler var, KDV iade raporu hatalı olursa sıkıntılar nelerdir?

Hata yaptığınız zaman KDV iadesini hem eksik alma riskiniz hem de çok geç alma riskiniz var. Her yaptığınız hata 1 hafta-10 güne patlar. Bahsettiğimiz rapor için ölçek çok büyük.  8-10 ihracat yapan ve farklı farklı ürün ihracatı yapan bir firmada tablo çok genişliyor. Neden diye soracak olursak, ürün ağacı kadar aşağıya iniyorsun, yüzlerce malzeme var çünkü. Ürün ağacında bir ürün için 20 tane malzeme varsa, o 20 ürünün girdilerinin tek tek hangi faturada olduğunu bulman lazım. Bunu bulup bu faturalarla doğru eşleştirip sonra tekrar kullanımlarda onların bakiyelerini doğru takip etmen lazım. Çünkü devlet bunu önemsiyor ve kontrol ediyor. Bir faturadan 10 TL KDV kullandın, 20 TL idi KDV’si, bir sonraki talebinde bunun 15 TL’sini kullanmak istedin, sistem sana -5 TL diyor. Buradan sana verebileceğim 10 TL diyor. Zaten senin iade talebin sistemde bir iş kuyruğuna giriyor. Ödemenin çıkması 2-3 ayı buluyor, sende hesaplamayı 3 ayda yaparsan ödeme sana 6 ay gibi bir sürede ulaşır.

Yani raporu hatalı beyan ettiğin için komple geri alıyorsun ve o raporu tekrar düzeltiyorsun.

Kesinlikle. Her şeyi baştan yapman gerekli.

Peki sizin böyle müşterileriniz var mı? KDV iade raporlarını siz mi onlar mı hazırlıyor?

Evet var ve ortak hazırlıyoruz. Yani raporların belli kısımlarını onlar yapıyor, belli kısımlarını biz yapıyoruz. Sonra raporlar Excel dosya şeklinde GİB sistemine yükleniyor. Tabi doğru formatta Excel rapor vermek mühim bir konu. Sistem çeşitli sorgulamalar yapıyor. Fatura numarasından o firmanın böyle bir fatura kesip kesmediğine, vergi numaralarına kadar sorgulamalar yapıyor. Özellikle e-fatura ve e-arşiv de zaten doğrudan sistem bunu görüyor.

Totalde müthiş bir iş yükü demek.

İhracatçı firmalar için en büyük iş yükü.

O halde Enfotek’in bu sorunu çözmek için uygulamaya koyacağı KDV İade Modülü devrim yaratacak. Muhasebe sisteminin ERP olması sebebiyle geçmiş tüm verileri tarayarak ve ürün ağacı ile otomatik ilişkilendirerek, ihraç edilen bir ürünün fatura bağlantılarını bulup KDV kullanımlarını hesaplayarak, KDV iade raporu hazırlayacak. Bu da hem Mali Müşavir ve Muhasebecilere hem de ihracatçı firmalara müthiş bir kolaylık sağlayacak.

Kesinlikle öyle olacak.