12 Mart 2019 Salı

Tekstil Sektöründe ERP nin 10 Faydası

Tekstil endüstrisi sadece imalat, stok ve dağıtımda stoklama ile sınırlı değildir. Kanal yönetimi ve satış üretimi, envanter yönetimi Kalite yönetimi ve kontrolü de bu işte önemli rol oynamaktadır. Tüm bu önemli işlemlerin bir ERP sistemi yardımıyla otomatikleştirilebileceğini söylesek ne olur?

Tekstil şirketi genellikle stoklarını, malzeme ihtiyaç planlamasını ve malzeme üretim programlarını takip etmede sorunla karşı karşıya kalır. Özelleştirilmiş ve eksiksiz bir ERP çözümü, üretim, satış, satın alma, hisse senedi, muhasebe, dağıtım ve diğer varlıklar gibi çeşitli modüller için tek bir arayüz sağlar. ERP sisteminin tekstil endüstrisinde kullanılması, işletmenin şunları yapmasını sağlar:

    Üretim yeri kontrolü

    Lot izlenebilirliği

    Alıntı ve kalite yönetimi

    Hesapları kontrol etmek

    Malzeme Listesi (BOM)

    Nakit akışını planlamak ve tahmin pozisyonlarını izlemek.

    İş koşullarını yorumlamak

    Finansal kararlara yardımcı olmak için verimli işletme bilgileri sağlamak

    Ödemelerin makbuzlarını izlemek

    Mühendislik değişim kontrolü

Tekstil şirketlerinin ERP'nin uygulanmasından sonra yaşadıkları ERP sisteminin 10 avantajına bakalım.

 

1. Yönetim Raporlama ve Finansal Veriler

Özelleştirilmiş ERP’ler, tekstil endüstrilerinin finansal verilerini yönetmelerine yardımcı oluyor. Şirketin gelirini, giderlerini, ödenmemiş borçlarını ve satıcı ücretlerini sağlayan gerçek zamanlı işlem bilgilerini sağlar. Ayrıca bilanço, bilanço ve gerektiğinde bilanço gibi MIS (Management Information System) raporlarını da kolaylaştırır.

 

2. İş birliği ve iletişim

Her departman ile birbirinden ayrı çalışan bir iş görmek istemiyoruz. Merkezi ve tutarlı bir veri için iletişim için uygun bir kanal ve iş birliği için ortam gereklidir. Bir ERP sistemi, işin her yönüne dokunarak, doğal olarak ekipler arasındaki iş birliğini teşvik eder.

 

3. Daha İyi Güvenlik

Tekstil ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir ERP'niz olduğunda veri güvenliği endişelenmemelidir. Yeni sistem, tüm yerleşik kaynaklar ve güvenlik duvarları aracılığıyla verilerin güvenilirliğini, tutarlılığını, doğruluğunu ve güvenliğini kesinlikle artıracaktır.

ERP sistemi, bilgisayar korsanları ve hırsızlar tarafından çalınmamak için her zaman uygunsuz verileri kısıtlamıştır.

 

4. Ölçeklenebilirlik

İyi yapılandırılmış bir ERP çözümü, stratejileriniz değiştikçe ve zamanla yeni kullanıcılar ve işlevler eklemenizi sağlar. Sisteme yapılan eklemelerin devam eden işlemlerinizi etkilememesini sağlar. İşiniz genişlediğinde ve büyümeye hazır olduğunda, ERP sisteminiz bu büyümeyi kolaylaştırabilir olmalıdır.

 

5. Döngü süresinde azalma

ERP sistemleri belirli müşterilere malzeme tahsis eder ve planlandığı gibi teslimat yapmak için önemlidir. Malzeme için hiçbir imkan olmadığından, bazen teslimat yapmak zorlaşır. Bu gibi durumlarda, ERP sistemi bu tür davaları verimli bir şekilde idare etmenize izin vererek süreci kolaylaştırır.

 

6. Azaltılmış Makine Duruş Süresi

Günümüzde, makine kapalı kalma süresinin yaklaşık %8'inin uygun hammadde bulunmazlığı ile bağlantılı olduğu tahmin edilmektedir. Bu, doğru bilgilerin derlenmesindeki yetersiz planlama ve iletişim engellerinden kaynaklanmaktadır. Böylece, ERP sistemleri, tartışıldığı gibi, etkin tedarikçi seçim modülü ile makine aksama sürenizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

 

7. Satış Geliştirme

Neredeyse % 80 müşteri tekrarlı sipariş veriyor. Siparişi etkileyen 3 faktör, yani fiyat, sipariş ve teslimat olduğu görülmüştür. Entegre bir ERP sistemi kesinlikle tekstil endüstrisine bu risk faktörlerini aşmada yardımcı olacaktır. Fiyat müşterilerin çoğunu etkileyen bir şeydir, bu nedenle uygun araştırma ve rekabet analizi önemlidir.

 

8. Boyahane Yönetimi

Boya endüstrisinden kaynaklanan çok fazla atık nedeniyle kumaş fiyatı artar. Bir ERP sistemi, kimyasal envanter, günlük üretim raporu, parti yönetim sistemi, laboratuvar yönetimi vb. Dükkanlarda bulunan boyahane yönetimini kolaylaştırır.

 

9. Müşteri Yönetimi

Müşteri verilerinin, tercihlerin ve faaliyetlerin yakalanması ve depolanması için otomatik hale getirilmiş işlemlerle müşteri yönetimi kolaylaşır. Müşterinin takip ve artan yaşam değeri, mevcut müşterilerinizi meşgul tutabilir ve markanızı oluşturabilir.

 

10. Veri Tabanı Entegrasyonu

Tekstil organizasyonunuz için bir ERP sistemi kurmanın en önemli yararı, mevcut veri tabanınızla herhangi bir zorluk yaşamadan kolayca entegre edilebilmesidir. Özelleştirme sadece ihtiyaçlarınızla sınırlıdır. Sistem kurulduktan sonra mevcut geleneksel sisteminizle kolayca karışacaktır.

 

Sonuç olarak; ERP yazılım sistemleri tekstil ve moda endüstrisinde etkin bir rol oynamaktadır. Diğer rekabetçi işletmelere göre şirketlere açık bir avantaj sunar. İdeal bir ERP çözümü, şirket içinde daha yüksek YG sağlayacaktır. Ayrıca, çözümler perakende satış işletmeleri için temel gereksinimleri, ürünlere sorunsuz bir şekilde entegre ederek dönüştürecektir.