8 Kasım 2019 Cuma

EDS’SİZ BİR DÜNYA DÜŞÜNÜLEMEZ

Denizli’nin en büyük tekstil firmalarından olan Veritas Tekstil’de Pazarlama Koordinatörü olan Çağrı Ovayurt, Enfotek’in sorularını yanıtladı. “EDS, bugün piyasadaki en iyi yazılımdır” diyen Ovayurt, “Ben EDS’siz bir dünya düşünemiyorum. Başka bir yazılımı da düşünemiyorum” dedi.

Merhaba Çağrı Bey kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba Ben Çağrı Ovayurt. Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Şuan Veritas Tekstil’de Pazarlama Koordinatörü pozisyonunda çalışıyorum. 

Veritas Tekstil hakkında sizden bilgi alabilir miyiz?

Şirketimiz havlu ve bornoz üzerine üretim yapan bir firma. Ağırlıklı pazarı ABD olmakla birlikte genellikle yenilikçi ürünler pazarlıyor. Diğer firmalardan en temel farkı inovatif ve yenilikçi, teknolojiye dayalı ürünler çıkartması. Firmamızda şuan yaklaşık olarak 600 kişi çalışmakta. Yıllık yaklaşık olarak 8-10 milyon adet havlu, 500-600 bin adet kadar bornoz ve diğer ürünlerin üretimi yapılmakta.

Veritas sektörün önde gelen ve adını sık duyduğumuz firmalarından. Peki Veritas sektörün geleceği ile ilgili neler düşüyor, nasıl bir pozisyon alıyor?  Sizce Hazır Giyim sektöründe geleceğin stratejisi nedir?

Biz şuana kadar yenilikçi strateji ile yol aldık. Her ürünümüz inovatif farkı ile ön plana çıktı. Bu da bizim ivmemizi her zaman ileriye taşıdı. Veritas hedefleri büyük bir firma. Rekabet ortamında her zaman zirveyi düşünen ve buna göre yatırım ve üretimler yapan bir firma. Kendimizi tekrarlamak yerine her zaman yeniyi arayan ve daha iyisinin peşinde koşan bir firmayız.

Siz de uzun yıllardır bu sektör alanında aktif olarak görev yapıyorsunuz. Sizce sektörün zor ve keyifli yanları nelerdir?

Tekstil sektöründe kalifiye elemanın azalması nedeniyle üretimin yönetimi zorlaştı. Tekstil kumaş gibi esneyen, değişen bir sektör. Bu yüzden yönetimi her zaman zordur. Keyifli yanları olarak; Eğer bu alana iyi odaklanırsanız dünyada lider firma olabilirsiniz. Yenilikçi yaklaşımları ve inovatif yaklaşımları seven bir sektör tekstil.

Veritas Tekstil, EDS’yi ne kadar süredir kullanmakta?

EDS’yi tahmin ediyorum 5 yılı aşkın süredir kullanıyoruz. Bizim EDS ile tanışmamız enteresan oldu. Biz bir yazılım arıyorduk. Daha önce kullanılan yazılımlarımız vardı. Ancak bunun tüm alanı kapsaması ve daha işlevsel olması gerekiyordu. Yaptığımı araştırmalarda, iyi referansları olan EDS’yi duyduk.  Ve biz de EDS ile çalışmaya başladık.

EDS tercihinizde neler etkili oldu?

Dediğim gibi sektördeki birçok yazılımı araştırdık. Bunlar içinde EDS, tekstile odaklı olması nedeniyle zaten öne çıkıyordu.  Benim etkilendiğim noktalardan bir tanesi de Enfotek şirketinin kurucularının ve yöneticilerinin vizyonu. Bence bu çok önemli bir konu. Orada o vizyonu gördüm ve birlikte ilerleyebileceğimizi düşündüm. EDS canı bir organizma gibi, yaşıyor, büyüyor ve gelişiyor. Biz bunu gördüğümüz için firmamıza uygun geliştirebileceğimiz birçok alan olduğunu gördük. Enfotek’in iyi bir partner olduğunu düşündük. Ve bugün itibarı ile EDS‘yi üretimin her alanında kullanıyoruz. Benim ilerideki hedefim deyim yerindeyse yapay zeka ile çalışabilecek modülü ekleyip, EDS’nin tamamen tüm şirketi yönetmesini sağlamak. İleride EDS’nin bir insanın yerini alabileceğini, yöneticimiz konumunda olacağını düşünüyorum. Firma olarak insan hatasının ortadan kalkacağı bir EDS düşlüyoruz.

EDS bu gelişimlere açık mı?

Evet. EDS bu gelişime açık. Bu süreleri birlikte yaşayarak, EDS’yi daha ileri noktayı taşıyacağımız kanaatindeyim. Ben EDS’nin ileride dünya çapında bir program olacağına yüzde 100 eminim. Ben zaten çevremdeki herkese bu gelişmeleri aktarıyorum. Çünkü bu devirde bir ERP programı kullanmamak düşünülemez. Bir yönetici için verileri sunan bu program olmadan yönetim şansı sıfır. Siz cep telefonunuzdan dahi verilere ulaşabiliyorsunuz. EDS bu geliştirmelere açık. EDS’yi diğer ERP’ler içerisinde ayrı bir yere koyuyorum.  Bu tip referanslarla EDS’nin anlatılmasına devam edilmeli. Ben birçok şirketin de EDS’yi seçeceği kanaatindeyim. Sonuç olarak EDS doğru yolda ilerliyor.

Sizin EDS’de en işlevsel bulduğunuz özellikler nelerdir?

Yönetici pozisyonunda olduğum için, EDS’den biz sonuç istiyoruz. Kokpit bizim için önemli bir modül. Müşteri karşısında anlık veri sunumunu kolaylaştırıyor. Şirketin nereye gittiği hakkında bir yorum yapabilmemizi sağlıyor. Benim odaklandığım nokta burası.

Enfotek’in danışmanlık hizmetleri hakkında neler söylersiniz?

Açık konuşacağım. Dost acı söyler. Gelişmesi gereken noktalar var. Ancak şuanki seviyede normal olarak görüyorum. Bu bir yazılım işi. Bazen biz çok ekstra isteklerde bulunuyoruz. Bunu tüm şirketler yapıyordur. Yazılımda bu isteklerin süresi de yok. Gelişim zamanla oluyor. Bence bu süreçler Enfotek’te diğer firmalara göre çok iyi düzeyde. Ve bu noktaların da daha gelişeceği kanaatindeyim.

ERP yatırımı yapmak isteyen firmalara ne gibi tavsiyeleriniz olur? ERP’siz bir gelişim düşünülebilir mi?

ERP’siz bir gelişim mümkün değil. Tabi ERP yazılımının da doğru yazılım olması gerekli. Sizin istediğiniz verileri veriyor olması lazım. Veritas’ın EDS  kullanımında interaktif bir süreç var. Nokta sorunlarımıza nokta çözümler sunabiliyor. Ve bunu anlayarak diğer şirketlere de genelleyebilecek çözümleri geliştiriyor. Diğer şirketler için sunulan çözümleri bize uyarlıyor… ERP’siz bir gelişim söz konusu değil. EDS bu amaçlar doğrultusunda doğru bir araç.  Peki neden? Bu sorunun cevabı en iyi bu yazılımı kullanan şirketlerde aranmalı. Ben ERP yatırımı yapmak isteyen firmaları şirketimize davet ediyorum. Bizim burada EDS ile ne aşamaya geldiğimizi görmelerini istiyorum. Çünkü bizim de birçok şirketten kazanacağımız uygulamalar olabilir. Yani gelişime açık şirketlere önerim EDS’yi yerinde, sahada uygulamada görmeleri ve ona göre karar vermeleridir. Biz Veritas Tekstil olarak ERP yatırımı yapmak isteyen tüm firmaları şirketimize davet ederek EDS’nin nasıl uygulandığını görmelerini tavsiye ediyorum. 

Son soru olarak; Veritas sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk projeleri konusunda neler yapıyor?

Biz müşterilerimiz organik ürünler kullanması konusunda her zaman motive ediyoruz. Ve yüzde 25’lik üretimimiz organik tekstil. Bu rakam her geçen gün artıyor. Sürekli olarak geri dönüşüme açık ürünler ile yolumuza devam etme çabasındayız. Ürün odaklı olarak kısaca bunları söyleyebilirim. Çalışanlarımız ile ilgili de çalışmalarımız var. Şirketimizde en üst düzey yönetici ile üretimdeki arkadaşlarımız arasında hukuki ve sosyal haklar konusunda hiçbir ayrım yok. Zaten olması gereken de budur. Birçok firmada doktor zorunluluk olabiliyor ancak bizim firmamızda, doktor, hemşirenin yanı sıra psikolog da bulunmakta. Psikoloğumuz şirket dışarısında çalışanlarımızın aile üyelerine de yardımcı oluyor. Veritas yöneticileri çalışanlara, üretimdeki arkadaşlara her zaman büyük saygı duyuyor. Onları işlerinin zorluğunu görüyoruz ve hayatlarını kolaylaştırmak için ne gerekirse yapmaya çalışıyoruz. İşçi arkadaşlarımız bunlara değer ve zaten bunlar sosyal haklar. Olması gerekenler bunlar.  Çünkü insan önemli. Buradaki makineleri dünyanın her yerinde bulabilirsiniz. Ancak bundan daha önemli şeyler de var. Kadro seçiminde de dikkatliyiz. Yetenek konusundan ziyade, insan ilişkileri ve uyumluluk konusunu dikkate alıyoruz. Bu da Veritas Ailesi’nin oluşumunu sağlıyor. Sadece maddi değil, manevi olarak da bir arada durmaya çabalıyoruz.

Sorularımız bu kadar Çağrı Bey, sizin eklemek isteğiniz bir nokta var mı?

Bana göre EDS, bugün piyasadaki en iyi yazılımdır. Daha da mükemmel bir yazılım olacağı görüşündeyim. Gelecekte yapay zeka ile yönetilecek bir teknoloji haline geleceğini düşünüyorum. Bu hedefler doğrultusunda da biz karşılıklı olarak çok iyi çalışıyoruz. İki tarafından da yaklaşım çok önemli. Enfotek ile olan çalışmamız hem akıl anlamında hem de maddi manevi anlamda, yanı her anlamda oldukça iyi. İki şirketinde memnun olduğunu düşünüyorum. Ben EDS’siz bir dünya düşünemiyorum. Başka bir yazılımı da düşünemiyorum. Şahsen ben birçok yazılım inceledim, deneyimledim. EDS ile aldığımız yola da baktığımızda da bunu görüyorum. İlk başlarda bir direnç olabiliyor. Nasıl matbaa icat edildiğinde hattatlar matbaaya karşı çıktıysa, bazen bunlar olabiliyor. EDS’ye de biz bu şekilde başladık. Ancak bu çıtaları aştıktan sonra da inanılmaz bir kolaylık yaşıyorsunuz. Şuan Veritas’taki herhangi bir çalışanımıza sorsanız size, ‘EDS’siz bir hayat düşünülemez’ diyecektir. Yani biz EDS ile çalışmak istemesek, kendi ceplerinden vererek programı kullanmaya devam etmek isterler. Sonuç olarak EDS’nin bu noktaya gelmiş olması çok önemli. Şirketimizin tüm geleceğinin EDS üzerinde olduğunu görüyorum. Ve biz de bunu korumaya, yükseltmeye ve eksik önleri geliştirmeye devam ediyoruz.