1 Mart 2024 Cuma

TAMTÜRK, KOBİLERDE DİJİTALLEŞME SÜRECİNİ ANLATTI

Enfotek A.Ş. Yönetimi Kurulu Başkanı Tuğrul Tamtürk, Ege Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) tarafından organize edilen, İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Dev Ajans tarafından desteklenen olan Ege Kobileri Buluşuyor paneline konuşmacı olarak katıldı. 28-29 Şubat 2024 tarihinde Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde Tamtürk, ‘İşletmelerde Kaynak Yönetimi (ERP)’ adı altında bir konuşma yaparak, kobilerin dijitalleşme süreci, yolculuğu, vizyonu nasıl olmalı temasını anlattı.

 

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ ELE ALDILAR

Organizasyonun ilk günü saat 15.00’da başlayan ‘Dijitalleşme ve Yapay Zeka ile Neler Mümkün?’ başlığıyla gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Aile Şirketleri ve Yönetim Danışmanı, Mentor, Koç, Eğitmen ve EGEKOBİDER Üyesi Sezin Sivri’nin yaptı. Panele konuşmacı olarak katılan İzmir Bilişim ve Teknoloji Derneği Yönetim Kurulu İyesi İlhan Özgür; Dijitalleşme ve Yapay Zeka, İzmir Bilişim ve Teknoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve EBSO Meclis Üyesi Savaş Bingöl; Dirençli Kobilerde Dijital Dönüşüm, İzmir Bilişim Derneği ve Teknoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kemahlı; Üretim Takip Sistemleri adı altında konuşma yaptı.

 

OLAYA SADECE YAZILIM DEĞİL!

Enfotek A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Tamtürk, ‘İşletmelerde Kaynak Yönetimi (ERP)’ başlıklı konuşmasında; “ERP kısaca Kurumsal Kaynak Planlama demek. Ancak yalnızca planlama kısmıyla kalmıyor. Bir işletmede Muhasebe, İnsan Kaynakları ve Üretimin komple devreye girerek takip mekanizması kurulması olarak özetleyebiliriz. Tedarik Zinciri’ni de içine alarak ERP tanımını genişletebiliriz” diyerek sözlerine başlayan Tamtürk konuşmasının ilk bölümünü şöyle sürdürdü:

 

İNSAN FAKTÖRÜ ÖNEMLİ BİR KONU

“KOBİ’ler ölçeğinde konuştuğumuzda ise; yazılım aradığımız müddetçe Kurumsal Kaynak Planlaması yapmamız zor. Bu konuyu sadece yazılımı indirgediğimizde yalnızca araçtan bahsetmiş oluyoruz. Bir arabanın motorundan yahut lastiğinden bahsetmiş oluyoruz. Nitelikli insan faktörü göz ardı edilmemeli. KOBİ’ler ile görüştüğümüzde “A yazılımı mı iyi B yazılımı mı iyi?” sorularını görüyoruz. Ancak dünyada konuya baktığımızda başarılı diyebileceğimiz ERP’lerin yüzde 25’lerde kaldığını görüyoruz. Ülkemizdeki başarı oranlarının ise yüzde 2’lere kadar gerilediğini görüyoruz. Firmalarda bir direnç söz konusu ancak ERP olmazsa olmaz. Kurumsal ERP konusunda yukarıdan bir bakış açısına ihtiyacımız var.”

Tamtürk, panelin ikinci bölümünde bir sunum gerçekleştirirken, Dünya’da Ortalama ERP Başarısı ve Türkiye’de Ortalama ERP Başarısı , Yalın Dijital Dönüşüm, Endüstri 4.0 ve Yol Haritası konularına değindi.

 

BİRÇOK PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ege Bölgesi’nden birçok firmanın katılıp stant da açtığı organizasyonda; Finansa Erişim, Sürdürülebilir Bir İş ve Dünya İçin Geleceği Tasarlamak ve Şekillendirmek, Dijitalleşme ve Yapay Zeka ile Neler Mümkün?, Yetenek Kazanımı ve İstihdam, Tarım Kobileri başlıklarında paneller gerçekleştirildi.